fbpx

Како да останете физички активни во зима

Ако во моментов се борите да одржите каква било рутина за вежбање, ветуваме дека не сте сами.

Студено е и вежбањето во зимските месеци може да биде предизвик, особено кога  температурите паѓаат.

Но, да останете физички активни е еден од најдобрите начини да го подобрите вашето ментално и  физичко здравје и да се задржите на вистинскиот пат да ги постигнете вашите фитнес цели.

Физичката активност може да ви помогне да спиете подобро и да ја намалите анксиозноста.

Редовната физичка активност, исто така, ви помага да се чувствувате подобро, да ги зајакнете  коските и мускулите, да го намалите крвниот притисок, да одржувате или изгубите тежина и да го  одржувате умот остар додека стареете. Новите истражувања, исто така, сугерираат дека физичката  активност може да помогне во зајакнувањето на вашата имунолошка функција.

Мало планирање ќе ви помогне да ги пребродите зимските месеци што претстојат. Еве 4 начини  да останете активни:

  1. Планирајте ги вашите сесии за вежбање однапред и ставете ги во вашиот календар за да  бидете сигурни дека ќе одвоите време за вежбање.
  2. Обидете се да останете во вашата рутина за вежбање, дури и кога не ви се вежба.
  3. Набавете фитнес уред за следење на напредокот што го правите.
  4. Размислете зошто вежбате и чувајте го тоа на прво место во текот на зимата, без разлика  дали тоа е за вашето ментално здравје, самодоверба, енергија, подобар сон, градење  мускули или зајакнување на имунитетот.