fbpx

4 придобивки од редовното вежбање

Се покажа дека физичката активност ни дава многу здравствени придобивки, како физички така и психички.

Вежбањето е од клучно значење за поддршка на здрав метаболизам и согорување на повеќе калории дневно. Исто така, ви помага да ја одржите мускулната маса и да изгубите тежина.

4 придобивки од редовното вежбање:

 

1. Вежбањето може да направи да се чувствувате посреќни

Многу истражувања покажуваат дека вежбањето го подобрува вашето расположение и ги намалува чувствата на депресија, анксиозност и стрес. Произведува промени во деловите на мозокот кои го регулираат стресот и анксиозноста. Исто така, може да ја зголеми чувствителноста на мозокот на хормоните серотонин и норепинефрин, кои ги ублажуваат чувствата на депресија. Интересен факт е тоа дека не е важно колку е интензивно вашето вежбање. Се чини дека вежбањето може да има корист за вашето расположение без разлика на интензитетот на физичката активност.

2. Вежбањето е добро за вашите мускули и коски

Вежбањето игра витална улога во градењето и одржувањето силни мускули и коски. Активностите како кревање тегови може да го стимулираат градењето на мускулите кога се поврзани со соодветен внес на протеини. Како што стареат луѓето, тие имаат
тенденција да губат мускулна маса и функција, што може да доведе до зголемен ризик од повреда. Практикувањето на редовна физичка активност е од суштинско значење за намалување на губењето на мускулите и одржување на силата како што стареете.

3. Вежбањето го подобрува здравјето на мозокот и меморијата

Редовното вежбање го подобрува протокот на крв во мозокот и помага за здравјето и меморијата на мозокот. Исто така многу истражувања покажуваат дека вежбањето предизвикува зголемување на големината на хипокампусот, дел од мозокот кој е од витално значење за меморијата и учењето, што може да помогне да се подобри менталната функција кај постарите возрасни лица.

4. Вежбањето може да го зголеми нивото на вашата енергија

Една постара студија покажа дека 6 недели редовно вежбање го намалува чувството на замор кај 36 луѓе кои пријавиле постојан замор. Аеробните вежби го зајакнуваат кардиоваскуларниот систем и го подобруваат здравјето на белите дробови, што може значително да помогне во нивото на енергија. Како што се движите повеќе, вашето срце пумпа повеќе крв, доставувајќи повеќе кислород до вашите мускули. Со редовно вежбање, вашето срце станува поефикасно и повешто во движењето на кислородот во крвта, правејќи ги вашите мускули поефикасни. Вклучувањето редовна физичка активност во вашето секојдневие може да го зголеми нивото на вашата енергија.

Ве очекуваме во Synergy!