fbpx

Како секогаш да имате одличен тренинг?

Можно е да добиете суперефективен тренинг за 30 минути и да правите само неколку тренинзи неделно, ако ги максимизирате вашите тренинзи. 

Ограничете ги вашите тренинзи на 30-40 минути. Иако тенденцијата на некои луѓе кои навистина сакаат да извлечат многу од нивните тренинзи е да поминуваат многу време во теретана, вистината е дека по 30 или 40 минути, придобивките не се толку големи.  

Подобро е да вежбате со поголем интензитет пократко време. 

Вежби со висок интензитет: Ако штотуку почнувате со вежбање, најдобро е да се движите бавно. Ако трчате или возите велосипед, на пример, изградете ја вашата издржливост најмалку еден месец пред да се впуштите во нешто поинтензивно. Меѓутоа, штом ќе ја имате таа основа на издржливост, засилете го интензитетот за да ја зголемите ефективноста на тренингот. 

Протеини: Многу луѓе не обрнуваат доволно внимание на добивање на протеинот што им е потребен на мускулите за обнова. Ако не го правите тоа, ќе добиете многу малку од вашиот тренинг, бидејќи и кардио и вежбите за сила бараат протеини за градење мускули. Препорачуваме протеински шејкови. 

Вода: Не заборавајте да хидрирате во текот на денот. Потребни се неколку часа за вашето тело да ја апсорбира водата, така што не можете да пиете само пред вежбање. Направете навика да пиете вода редовно во текот на денот. 

Јаглехидрати: Jаглехидратите се главниот извор на гориво за нашето тело. Ако правите интензивни тренинзи, ќе ви требаат јаглехидрати или нема да имате доволно енергија. 

Бавно кревање: Многу луѓе полека ги контрахираат своите мускули и потоа се ослободуваат побрзо. Но, ако кревате полека во двете насоки, го максимизирате секое движење. Подигнете и спуштете до броење од 5 секунди во секоја насока. 

Потешка тежина: Кога започнувате, најдобро е да започнете со помали тежини за да можете да се фокусирате на добра форма.  

Комбинирани вежби: Наместо да ги изолирате вашите мускули со вежби како што е виткање на бицепс, можете да го максимизирате времето што го поминувате во тренингот со тоа што ќе правите вежби кои разработуваат повеќе мускулни групи одеднаш. Со само неколку вежби, можете да вежбате за целото тело.