fbpx

Аеробен vs. Анаеробен тренинг

Сигурно се прашувате каков вид на тренинг е најдобар за да ги намалите вишокот килограми. Доколку Вашата цел е да ги намалите маснотиите, а воедно и да ја зголемите кондицијата, и аеробните и анаеробните вежби се добри за Вас. Но, која е разликата помеѓу нив и како заедно овозможуваат да се доведете до најдобра форма?

Аеробни и анаеробни се две од петте зони на срцевата фреквенција кои се пресметуваат со користење на проценетиот максимален пулс на срцето. Секоја зона нуди различни придобивки. Можете да го пресметате максималниот пулс на срцето со одземање на вашата возраст од бројот 220.

 

Аеробни тренинг

Аеробните вежби се вежби со ниско ниво на висок интензитет, каде во тек на целиот тренинг имате доволен доток на кислород кој е потребен за да ги задоволи барањата за енергијата потребна при овој вид на тренинг.  Со аеробниот тренинг ги согорувате маснотиите, користејќи ги истите како гориво,  додека во исто време го зајакнувате срцето и белите дробови.

Аеробната целна зона е 70 до 80 проценти од вашата максимална срцева фрекфенција.

На пример, ако сте 25-годишник кој сака да тренира на долниот крај на оваа зона, што е 70 проценти од максималната срцева фрекфенција, тоа значи дека мора да се стремите за пулс од 136 удари во минута за да останете во оваа зона.

 

Анаеробен Тренинг

Наспроти, но комплементарно на аеробните вежби, анаеробната вежба го користи гликогенот за гориво наместо маснотиите. Гликоген е полисахарид (јаглехидрати) на гликоза (шеќер). За време на анаеробниот тренинг, побарувачката на телото за кислород ја надминува понудата. Поради оваа причина овие вежби се изведуваат во кратки интервали. Градат мускулна маса и горат повеќе калории за разлика од аеробните вежби.

Анаеробната зона е 80 до 90 проценти од максималниот пулс на срцето. Ако сте 25-годишник кој сака да тренира на долниот крај на оваа зона, што е 80 проценти од вашиот максимум, тогаш мора да се стремите кон пулс од 156 удари во минута.

 

Бенефити

Аеробната зона помага да се подобри циркулацијата и транспортот на кислород до вашите клетки и ткива. Покрај тоа, помага во подобрување на капацитетот на белите дробови. Првично, и во оваа зона можете да останете без здив, но како што вашето тело се прилагодува на оваа зона, ќе ви биде полесно да го контролирате дишењето.

Анаеробната срцева зона помага да се изгради издржливост, особено со подобрување на вашиот VO2 max – максималната количина на кислород што вашето тело може да го претвори во енергија.