fbpx

Колку често треба да вежбате?

Вежбањето е значајно за одржување на здрав начин на живот. Сепак, може да биде предизвик да се одреди колку често треба да се вежба. Американското здружение за срце препорачува возрасните да се вклучат во најмалку 150 минути аеробна активност со умерен интензитет или 75 минути аеробна активност со силен интензитет неделно. 

Поедноставно кажано, ова значи дека треба да се стремите да вежбате најмалку 30 минути дневно, пет дена во неделата. Меѓутоа, ако сега започнувате за прв пат со вежбање, од суштинско значење е да започнете полека и постепено  за да ја градите својата издржливост и сила. 

Знаењето колку дена треба да вежбате може да биде збунувачки. Ова е особено така ако времето што го одвојувате не се совпаѓа со вашите цели. 

Без разлика дали вашата цел е почесто да изгубите неколку килограми или да ја зголемите количината на тежина што ја кревате за да стекнете мускули, следните совети можат да ви помогнат да ја постигнете целта побрзо и со поголема успех. 

Планирајте ги вашите тренинзи за да вклучите комбинација од:

-кардио 

-тренинг за сила 

-истегнување

За максимални резултати, програмата за вежбање треба да се состои од кардиоваскуларни вежби и вежби за јачина. Кога кревате тегови, ја зголемувате чистата мускулна маса. Ова ви овозможува да го зголемите вашиот метаболизам и да согорувате калории со поголема брзина, дури и кога не вежбате. 

Зачестеноста на вашата рутина за вежбање ќе зависи од вашите фитнес цели, распоред и физички способности. Сепак, од клучно значење е вежбањето да биде редовен дел од вашата рутина за да се одржи оптимално здравје и благосостојба. 

Ве очекуваме на тренинг!