fbpx

„СМАРТ“ пристап за константност при вежбање

„SMART“ е ефективна алатка која обезбедува јасност, фокус и мотивација кои ви се потребни за да ги постигнете вашите цели.

Кога станува збор за здрав и активен живот, вежбањето е неопходен дел, но сепак, повторувањето на исти тренинзи недела по недела може да стане монотоно и да ја намали мотивацијата.

Затоа е важно периодично да ја ажурирате вашата лична фитнес рутина користејќи го SMART пристапот. Овој систем (специфичен, мерлив, остварлив, реален, временски ограничен) може да се користи во голем број сценарија од управување со проекти до личен развој, но тој е особено ефикасна алатка кога станува збор за физичката кондиција и дисциплина.

 

Специфични

Вашата цел треба да биде јасна и конкретна, во спротивно нема да можете да ги фокусирате вашите напори или да се чувствувате вистински мотивирани за да ја постигнете.

Ова можете да го постигнете преку поставување на следните прашања:

 • Што сакам да постигнам?
 • Зошто е важна оваа цел?

 

Мерливи

Важно е да имате мерливи цели, за да можете да го следите вашиот напредок и да останете мотивирани.

Ова можете да го постигнете преку поставување на следните прашања:

 • Колку?
 • Како ќе знам кога ќе се постигне?

 

Достижни

Вашата цел исто така треба да биде реална и остварлива за да биде успешна. Со други зборови, тоа треба да ги прошири вашите способности, но сепак да остане возможна.

Ова можете да го постигнете преку поставување на следните прашања:

 • Како можам да ја постигнам оваа цел?
 • Колку е реална целта, врз основа на други ограничувања, како што се финансиските фактори

 

Релевантни

За вашите цели да останат релевантни, потребно е да си ги поставите следните прашања:

 • Дали ова изгледа вредно?
 • Дали ова одговара на нашите други напори/потреби?
 • Дали е применлив во сегашната социо-економска средина?

 

Временски ограничен

Секоја цел има потреба од датум, за да имате рок на кој треба да се фокусирате.

Ова можете да го постигнете преку поставување на следните прашања:

 • Што можам да направам за шест месеци од сега?
 • Што можам да направам за шест недели од сега?
 • Што можам да направам денес?

 

Да го земеме вежбањето во теретана како пример користејќи го SMART пристапот.

Прво, поставете одредена цел, тоа може да биде посета на теретана 2 пати неделно или три пати неделно. Следно, измерете ги потрошените калории со помош на паметниот телефон или паметниот часовник и запишете го бројот во дневникот на активности. Поставете остварлива/достижна цел што може да се мери или квантифицира, како што е вежбање по еден час на дневно ниво. Исто така, треба да изберете цел што е реална со оглед на вашата способност и расположливите ресурси.

 

Започнете веднаш, Ве очекуваме во Synergy Fitness & Spa!