fbpx

Како вежбањето влијае на менталното здравје

Како вежбањето влијае на менталното здравје?

 

Скоро сите сме запознаени дека вежбањето е проактивен начин за подобрување на нашата физичка состојба и борба против болести, препознатливо како суштински елемент во градењето и одржувањето на менталната „кондиција“.

Истражувањата покажаа дека редовната физичка активност е исто толку ефикасна како и психотерапијата за лекување на блага до умерена депресија. Физичките вежби помагаат во борбата против неактивноста и чувството на безнадежност кои се карактеристични за депресијата.

Со редовна физичка активност можеме да:

– Ја намалиме анксиозноста. Многу студии дојдоа до овој заклучок дека луѓето кои вежбаат велат дека имаат помалку стресни моменти и се помалку нервозни.

– Вежбањето позитивно влијае на расположението особено кога се работи за „бегање“ од напнатоста, заморот, лутината и енергијата.

– Вежбањето може да го подобри начинот на кој ја перципирате вашата физичка состојба, спортските способности и имиџот на телото. Зголемената самодоверба е уште една придобивка.

-Последно, но не и најмалку важно, вежбањето ве доведува во контакт со други луѓе во една позитивна средина во кои делите слични интереси.

 

Затоа, не чекајте и започнете веднаш!

Ве очекуваме во Synergy Fitness&Spa.