fbpx

Ристова Надица

Позиција: Физиотерапевт
Работно искуство: 10 години
Специјализира во: Акупунктура и Акупресура

Појаснување на масажите: 

  • Акупунктурата е западна медицинска метода која се користи за намалување на болката преку стимулирање на нервите во мускулите и меките ткива со игли, што доведува до ослободување на хормонот ендофрин и други неврформонски фактори кои доведуваат до чувство на болка, го намалува воспалението, ја намалува мускулната вкочанетост и ја подобрува мобилноста на зглобовите.
  • Акупресура е кинеска традиционална техника со која што се регулира дисбалансот на мередијаните со помош на притисок на одредени точки на телото. Се користи за ублажување на болката, регулирање на телесната енергија и одржување на општата состојба на организмот.
  • Киропрактиката претставува манипулација односно движење кои ги доведува зглобовите во оптимална положба и на тој начин ги отстранува механичките пречки во локомоторниот состав.
  • Кинезио тејпинг е метода која е базирана на природно лекување на телото. Техниката се состои од специјално дизајниран Kinezio tape фластер, еластичен и водоотпорен кој се аплицира на точно одреден дел на телото. При оваа апликација се намалува болката, се олеснува лимфната дренажа, на начин така што ја подига кожата и го зголемува интро-клеточниот простор и ја подобрува мускулната функција.